Ο 15χρονος που ΔΕΝ μπορεί να αποκτήσει η Μπαρτσελόνα

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλος ντόρος για τον Τζέιμς Μακάρθι, το 16χρονο «παιδί – θαύμα» της Χάμιλτον, που έχει ήδη 40 συμμετοχές με την ομάδα της β’ κατηγορίας στη Σκωτία. Οι καταλανοί, όμως, φαίνεται ότι δυσκολεύονται πολύ να αποκτήσουν όχι μόνο αυτόν, αλλά και έναν ακόμα παίκτη που θεωρείται επένδυση για το μέλλον.

Πρόκειται για τον Τζον Μπόστοκ, τον παίκτη που έγινε πρώτο θέμα στην Αγγλία, καθώς σε ηλικία 15 ετών και 289 ημερών μπήκε στο βιβλίο της ιστορίας ως ο νεότερος παίκτης που έπαιξε σε επαγγελματική κατηγορία της χώρας. Η Τσέλσι προσπαθεί να τον αποκτήσει, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον παρακολουθεί από καιρό και η Μπαρτσελόνα έχει κάνει πρόταση για να τον προσθέσει στο ρόστερ της. Κανείς, όμως, δεν έχει καταφέρει να δελεάσει ακόμα ούτε τον πρόεδρο της Κρίσταλ Πάλας, ούτε τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή!

Ο Μπόστοκ πήγε την προηγούμενη Δευτέρα κανονικά στο σχολείο του, στο νότιο Λονδίνο, αλλά το μυαλό του βρισκόταν στο ματς της προηγούμενης μέρας. Είχε παίξει αρκετά καλά ώστε να μπει στην αποστολή για το ματς με τη Σκάνθορπ;

Σίγουρα δεν είναι το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή μία τέτοια αναμέτρηση, αλλά για ένα παιδί που μένει δύο βήματα μακριά από το «Σέλχαρστ Παρκ», έχει εισιτήριο διαρκείας στην Πάλας και ονειρεύεται να ακολουθήσει τα βήματα του Ίαν Ράιτ, του Ατίλιο Λομπάρντο και του Ντάγκι Φρίντμαν, αυτό το ματς αποτελεί μία ακόμα επιβράβευση.

Μόλις 34 παίκτες έχουν παίξει πριν από τα 16 χρόνια τους στα πρωταθλήματα της Αγγλίας. Ακόμα και τα «μωρά του Μπάσμπι» δεν είχαν συμμετάσχει στη μεγάλη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν γίνουν 16 χρονών. Άρα, ο Μπόστοκ κάτι ξεχωριστό πρέπει να έχει... Πρόκειται για έναν παίκτη με εξαιρετικό αριστερό πόδι, καλή κοντινή και μακρινή πάσα, απίστευτα πνευμόνια που του επιτρέπουν να τρέχει... όλη μέρα και αντίληψη του παιχνιδιού, ο οποίος αγωνίζεται ως κεντρικός μέσος που οργανώνει το παιχνίδι.

Ο 15χρονος, πάντως, είναι και ένα έξυπνο παιδί, «ευγενικός και ξεκάθαρος» όπως λένε οι συμμαθητές του, που τις τελευταίες ημέρες τον πλησιάζουν μόνο για αυτόγραφα. Ακόμα και ο Νιλ Μακγκρέγκορ, διευθυντής στο σχολείο του Μπλακφρίαρς, τον χαρακτηρίζει σεμνό και ειλικρινή.

Μεγάλωσε στο Κάμπεργουελ, ενώ η δασκάλα μητέρα του, Κριστίν και ο πατέρας του, Μικ, που είναι οπαδός της Πάλας, βρίσκονται δίπλα του από μικρό παιδί. Τον προηγούμενο Αύγουστο ο μικρός έβλεπε το παιχνίδι με τη Λέστερ από τις κερκίδες και δύο μήνες μετά ο πατέρας του τον έβλεπε στον πάγκο των αναπληρωματικών.

Ξεχώρισε μεταξύ 200 παιδιών στις ακαδημίες της Κρίσταλ Πάλας όταν ήταν επτά ετών και το μονοπάτι που μπορεί να τον φέρει την επόμενη σεζόν στα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ διαγράφηκε ξεκάθαρα μπροστά του. Ο προπονητής της ομάδας, Νιλ Γουόρνοκ, υποστηρίζει ότι ο μικρός είναι εντελώς προσηλωμένος στο ποδόσφαιρο, όπως κι ο πατέρας του. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι ο Μικ Μπόστοκ είναι πολύ προσγειωμένος και δεν απαιτεί παράλογα πράγματα για τον γιο του, κάτι που βοηθάει στην πορεία του Τζον.

Η Μπαρτσελόνα ζήτησε από τον πρόεδρο της Πάλας, Σάιμον Τζόρνταν, να της πουλήσει το μεγαλύτερο αστέρι της ακαδημίας του, αλλά εκείνος αρνήθηκε: «Είναι παλαβός με την ομάδα και θέλω να τον έχουμε κοντά μας για δύο-τρία χρόνια ακόμα. Υπάρχουν άλλοι πέντε ή έξι νέοι παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ποντάρουμε πολλά σε αυτούς για το μέλλον».

Προς γνώσιν...

Μετά από κάποια χρόνια στο χώρο του Τύπου, αλλά και στο Internet, αποφάσισα να ξεκινήσω το blogging. Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα γράφω, ξέρω ότι θα είμαι συνεπής κυρίως προς τον εαυτό μου. Ελπίζω, ωστόσο, να προσφέρω στον επισκέπτη ένα χαλαρωτικό ανάγνωσμα, μακριά από την ανούσια καθημερινότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.