Πέπε Ρέινα: "Μηδέν" μόνο στο παθητικό

Στην Ισπανία δεν εκτίμησαν τις ικανότητές του. Τώρα ο Χοσέ Μανουέλ «Πέπε» Ρέινα Πάεθ βαδίζει στα χνάρια του περίφημου Ντουκαντάμ και με δύο αποκρούσεις πέναλτι έστειλε τη Λίβερπουλ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το 2005 στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο Γέρζι Ντούντεκ ο ήρωας της Πόλης, ο άνθρωπος που με τις αποκρούσεις του στη «ρώσικη ρουλέτα» χάρισε το τρόπαιο στους «κόκκινους». Ο Ρέινα υποστηρίζει ότι τα καλύτερα τα κρατάει για την Αθήνα και κανείς δεν μπορεί πει ότι υπερβάλει. Ο ισπανός γκολκίπερ έχει κτίσει μία εκπληκτική φήμη σχετικά με τα πέναλτι, αφού τα ποσοστά του είναι εντυπωσιακά.

Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι εμφανίσεις του κάτω από τα δοκάρια της Λίβερπουλ. Τη σεζόν 2006-2007 κράτησε απαραβίαστη την εστία του 30 φορές σε 53 συνολικά αγώνες, ενώ φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει 13 συμμετοχές και έχει διατηρήσει απαραβίαστη την εστία του σε επτά ματς. Συνολικά ως τώρα στη σεζόν έχει κρατήσει το «μηδέν» στην εστία του 26 φορές σε 49 αγώνες όλων των διοργανώσεων.

Όπως ο πατέρας του, Μανουέλ, έτσι κι εκείνος ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, παρότι γεννήθηκε στη Μαδρίτη στις 31 Αυγούστου του 1982. Η αγάπη του για τη θέση του τερματοφύλακα δεν προήλθε μόνο από το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν διάσημος γκολκίπερ της Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά γιγαντώθηκε όταν σε ηλικία 8 ετών ο Πέπε έμεινε άγαλμα επειδή ο Άντονι Θουμπιθαρέτα του χάρισε τα γάντια του μετά από ένα παιχνίδι της ομάδας του.

Έκανε το ντεμπούτο του με τους καταλανούς σε ηλικία 18 ετών και το 2001 έπαιξε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ εναντίον της σημερινής του ομάδας. Ο Ρέινα μετακόμισε στη Βιγιαρεάλ με τη μορφή δανεισμού το 2002, αφού η Μπαρτσελόνα θέλησε να του δώσει παιχνίδια στα πόδια του προκειμένου να αποκτήσει εμπειρίες. Η μετακόμιση έγινε μόνιμη το 2004 και ο Ρέινα βοήθησε τα «κίτρινα υποβρύχια» να φτάσουν στην έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ στο τέλος της σεζόν.

Τότε ήρθε η Λίβερπουλ με πρόταση για την απόκτησή του, καθώς ο Ράφα Μπενίτεθ τον χαρακτήρισε ως «τον καλύτερο γκολκίπερ στην Ισπανία». Αμέσως μετά την κατάκτηση του τροπαίου του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Λίβερπουλ, ο Ρέινα άρπαξε την ευκαιρία και πήρε τη φανέλα του βασικού από τον Ντούντεκ. Ο 25χρονος τερματοφύλακας έκανε ντεμπούτο εναντίον της TNS από την Ιρλανδία στον πρώτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στην αρχή της σεζόν έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική Ισπανίας.

Η σεζόν αποδείχθηκε επιτυχημένη για τον ισπανό αφού έσπασε ένα μεγάλο αριθμό ρεκόρ για τη Λίβερπουλ. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2005 κράτησε για έκτο συνεχόμενο ματς στην Πρέμιερ Λιγκ απαραβίαστη την εστία του εναντίον της Γουίγκαν και έσπασε το προηγούμενο σερί του Ντέιβιντ Τζέιμς με πέντε ματς από την περίοδο 1996-97. Το σερί του Ρέινα σταμάτησε εναντίον της Έβερτον μετά από οκτώ συνεχόμενους αγώνες χωρίς να δεχτεί γκολ στις 28 Δεκεμβρίου.

Στις 16 Απριλίου του 2006 γιόρτασε τις 50 συμμετοχές του κόντρα στη Μπλάκμπερν χωρίς να δεχτεί γκολ. Έτσι, κατέχει το ρεκόρ του καλύτερου παθητικού για «τερματοφύλακα της ομάδας στα πρώτα 50 παιχνίδια του». Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον Ρέι Κλέμενς από το 1970-71 με 32 γκολ, ενώ ο Ρέινα είχε δεχτεί 29.

Τον Μάιο του 2006 δέχτηκε το βραβείο του «Χρυσού Γαντιού» στην Πρέμιερ Λιγκ επειδή κράτησε σε 20 αγώνες της περιόδου απαραβίαστη την εστία του. Στον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας στις 13 Μαΐου έγινε μοιραίος και ήρωας στην επικράτηση επί της Γουέστ Χαμ. Κατά τη διάρκεια του ματς ο Ρέινα έκανε συνεχή λάθη και έδωσε το δικαίωμα στην αντίπαλο να προηγηθεί με 3-2, μέχρις ότου ο Στίβεν Τζέραρντ ισοφάρισε και έστειλε το ματς στην παράταση.

Εκεί πραγματοποίησε μία εξαιρετική απόκρουση και στα πέναλτι ο ισπανός γκολκίπερ απέκρουσε τρία από τα τέσσερα πέναλτι για να γίνει ο πρωταγωνιστής του αγώνα. Πριν από μία εβδομάδα αναδείχθηκε «man of the match» εναντίον της Τσέλσι παρότι η Λίβερπουλ έχασε με 1-0, κυρίως επειδή κράτησε τους «κόκκινους» στη μάχη της πρόκρισης με δύο εντυπωσιακές επεμβάσεις σε σουτ του Τζέραρντ. Χθες κράτησε το «μηδέν παθητικό» και απέκρουσε δύο πέναλτι, ένα εκ των οποίων σε βάρος του Αριέν Ρομπέν.

Ο ισπανός έψαχνε έναν χρόνο την εκδίκησή του, αφού ο ολλανδός μεσοεπιθετικός είχε προκαλέσει την αποβολή του στο περσινό παιχνίδι των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα, χωρίς όμως ο Ρέινα να έχει κτυπήσει τον Ρόμπεν όπως φάνηκε αργότερα. Ωστόσο, οι τρεις αγωνιστικές ποινής επιβλήθηκαν κανονικά, παρά την κατακραυγή των ΜΜΕ.

Ο Ρέινα παντρεύτηκε την αγαπημένη του Γιολάντα Ρουίθ στις 19 Μαΐου του 2006 στην Κόρδοβα της Ισπανίας, λίγο πριν ενσωματωθεί στην αποστολή της εθνικής ομάδας για το Παγκόσμιο Κύπελλο εκείνου του καλοκαιριού. Έχουν μία κόρη, η οποία έχει το όνομα Γκρέθια, δηλαδή... Ελλάδα! Το όνομα αυτό το άκουσαν για πρώτη φορά όταν γνώρισαν ένα ζευγάρι κατά τη διάρκεια διακοπών στη Δομικανική Δημοκρατία και η κόρη τους ονομαζόταν έτσι!

Προς γνώσιν...

Μετά από κάποια χρόνια στο χώρο του Τύπου, αλλά και στο Internet, αποφάσισα να ξεκινήσω το blogging. Δεν ξέρω για πόσο καιρό θα γράφω, ξέρω ότι θα είμαι συνεπής κυρίως προς τον εαυτό μου. Ελπίζω, ωστόσο, να προσφέρω στον επισκέπτη ένα χαλαρωτικό ανάγνωσμα, μακριά από την ανούσια καθημερινότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου.