Η πρόσφατη δολοφονία του 26χρονου Γκαμπριέλε Σάντρι προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, που αποτελούν όμως «φαινόμενο» για τα ποδοσφαιρικά χρονικά στην Ιταλία. Η θεωρία του χάους αναδείχθηκε περίτρανα σε μία ιστορία όπου η συμπλοκή μίας δεκάδας οπαδών της Γιουβέντους και της Λάτσιο σε ένα βενζινάδικο στο Αρέτσο προκάλεσε τον συνασπισμό στις τάξεις των ultras των περισσότερων ομάδων εναντίον του «κοινού εχθρού», της αστυνομίας!
Η συνεχιζόμενη κόντρα οπαδών – Αρχών δεν είναι, βεβαίως, καινούρια ιστορία. Τα αίτιά της πρέπει να αναζητηθούν πολλά χρόνια πίσω, ιδιαίτερα σε μία χώρα με θεατές που γέρνουν έντονα στα αριστερά ή στα δεξιά, σε ό,τι αφορά φυσικά στις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Το «μέτρο» δεν είναι ίδιον των ιταλών, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις έξω από τα γήπεδα να είναι συχνές.
Λογικό είναι να συνεχίζονται μέσα σε αυτά, αφού οι πολιτικές πεποιθήσεις δεν συγκλίνουν εξαιτίας μίας φανέλας ή ενός γκολ. Κι, όμως, ο θάνατος του Σάντρι σχεδόν εξάλειψε τις διαφορές! Παρά την τρομακτική αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων του Τορίνι, του Μιλάνου ή της Ρώμης, όλοι μαζί αντιμετωπίζουν τις Αρχές ως «κοινό εχθρό».
Τον προηγούμενο Φεβρουάριο ο αστυνομικός, Φιλίπο Ρασίτι, σκοτώθηκε από φωτοβολίδα οπαδού. Αμέσως τα γήπεδα έκλεισαν για μία εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη Κυριακή αποφασίστηκε αρχικά η αναβολή μόνο του Ίντερ – Λάτσιο. Ωστόσο, οπαδοί της γηπεδούχου βγήκαν στους δρόμους του Μιλάνου, σε αρκετές περιπτώσεις δίπλα σε οπαδούς της «αιώνιας αντιπάλου» Μίλαν, με πανό που έγραφαν «δεν είναι όλοι οι θάνατοι ίδιοι».
Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να δείξουν ότι η δολοφονία του Σάντρι αντιμετωπίστηκε διαφορετικά από εκείνον του Ρασίτι, αφού ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 26χρονο την Κυριακή κατηγορείται για «φόνο από αμέλεια». Την ίδια στιγμή στο Μπέργκαμο οι οπαδοί της Μίλαν ενώθηκαν με εκείνους της Αταλάντα για να αρχίσουν τον κλεφτοπόλεμο με τους αστυνομικούς και αργότερα οι οπαδοί των γηπεδούχων έσπασαν το κιγκλίδωμα και το ματς διεκόπη έπειτα από δέκα λεπτά.
Αν κανείς νόμιζε ότι θα τελείωνε εκεί η «μάχη», έκανε λάθος. Το βράδυ είχε προγραμματιστεί το ματς της Ρόμα με την Κάλιαρι, αλλά κι αυτό αναβλήθηκε. Περίπου 200 οπαδοί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, έκαψαν μηχανάκια, έσπασαν αυτοκίνητα και καταστήματα, ενώ στη συνέχεια διέλυσαν ένα αστυνομικό τμήμα.
Κάτω από τόνους ειδήσεων, πέρασε στα «ψιλά» μία είδηση που έρχεται από την Αγγλία. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καλεί τους 1800 οπαδούς της που έχουν προμηθευτεί εισιτήριο και έχουν κλείσει το ταξίδι τους στη Ρώμη για τις 12 Δεκεμβρίου και το ματς του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρόμα να μην το πραγματοποιήσουν. Η διοίκηση ζητά από τους οπαδούς να προστατέψουν τους εαυτούς τους και θα καταβάλει εκείνη τα χρήματα της αποζημίωσης.
Αντίθετα, με μεγάλα γράμματα διαβάζω ότι ο Ολυμπιακός θα πάει στην «αιώνια πόλη» με 5500 οπαδούς στο πλευρό του και η διοίκηση θα ενημερωθεί από την ιταλική αστυνομία για το πώς θα κινηθούν εκείνοι στην πρωτεύουσα. Και;
Αναρωτιέμαι πόσοι από τους 5500 ανθρώπους έχουν βρεθεί στο «Ολίμπικο» για να δουν κάποιο ματς, αλλά και πόσοι από αυτούς είναι «έτοιμοι για όλα». Η πρόσβαση στο γήπεδο της Ρόμα και της Λάτσιο είναι «ιδιαίτερη». Υπάρχει μία κεντρική είσοδος στην οποία φτάνεις είτε περνώντας μία γέφυρα αν έρχεται κανείς από την άλλη όχθη του Τίβερη ή από τους δρόμους αριστερά και δεξιά της πύλης αν έχει ήδη περάσει στην άλλη πλευρά νωρίτερα.
Αφού περάσει κανείς την πύλη, υπάρχουν δύο επιλογές για εκατοντάδες μέτρα: ή μπροστά ή πίσω. Αν υποθέσουμε ότι πίσω υπάρχει κόσμος που προσέρχεται στο γήπεδο, το «μπροστά» είναι η μοναδική λύση μέχρι να φτάσει ο ενδιαφερόμενος στον εξωτερικό περίβολο του σταδίου. Για να γίνει λίγο πιο κατανοητό αυτό που λέω, φανταστείτε ότι περπατάτε από τον σταθμό του ΗΣΑΠ προς το Ολυμπιακό Στάδιο μέχρι να συναντήσετε τον έλεγχο εισιτηρίων του ΟΑΚΑ, με τη διαφορά ότι ο δρόμος είναι στενός και η απόσταση είναι μικρότερη.
Τι θα συμβεί, λοιπόν, αν οι οπαδοί της Ρόμα (που έχουν προηγούμενα με τον Ολυμπιακό) συνασπιστούν με εκείνους της Λάτσιο εναντίον των αστυνομικών και... συνδυάσουν την επίθεση με την είσοδο των φιλοξενουμένων οπαδών; Θα τους προστατέψει κάποιος εκείνη τη στιγμή; Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι το σημαντικότερο εκτός έδρας ματς των τελευταίων ετών για τους ερυθρόλευκους, αλλά αν η Μάντσεστερ προστατεύει τους φίλους της, δε βλέπω το λόγο να θέλει να εκθέσει σε κινδύνους τους δικούς του ο Ολυμπιακός...